Home / Frågor & Svar

Varför är babysim bra för barnet?

Babysim stimulerar den fysiska, psykiska, sociala och emotionella utvecklingen hos barnet. Genom den självräddningsteknik som vi lär ut, lär sig barnet att ta sig fram själv i vattnet i tidig ålder. Det är också en mysig aktivitet för hela familjen!

Det finns många fördelar med att börja simma med barnet tidigt. Barnet blir tidigt trygg i vattnet och i vattnet får barnet bra möjligher att träna balans och motorik.

Ludmilla Rosengren, Leg Läkare skriver på Simförbundet för baby och barns hemsida: ”Det finns studier som visar att barn som får tidig simträning har lägre andel astma än de som inte simmar. Så fortsätt att simma med era barn och börja simma så tidigt som ni kan för att barnet ska få de livsviktiga simkunskaperna.”

Vill du läsa mer om vad Ludmilla skrivit med anledning av Belgiska myndigheters beslut om babysim, så klicka på länken: http://www.simskoleforbundet.se/aktuellt.php

Kan man påbörja babysim hos er när som helst?

Vi följer socialstyrelsens normer att Barnet ska väga minst 4 kg och naveln ska vara riktigt läkt. En av rekommendationerna är att barnet bör vara minst 3 månader vid kursstart. Vi i Söderhamns babysim tar emot barn upp till ca 8 månaders ålder i våra nybörjargrupper. Äldre barn kan tas emot i mån av plats både i våra nybörjargrupper och fortsättningsgrupper. Man blir aldrig för gammal att börja simma, man går bara tillväga på olika sätt.

Vad gör man på babysim?

Ni får lära er hur ni ska hålla barnet för att det ska få största möjliga rörelseförmåga i vattnet och få känna vattnets flytkraft i mag- och ryggläge. Vi sjunger en hel del. När barn och föräldrar är trygga i vattnet erbjuds dyk. Dyket är början på det lilla barnets första simsätt; att ta sig fram själv under vattnet. Vi gör inget som barnet visar att de inte vill göra!

Varför måste barnet ha speciella babysimbyxor på sig i vattnet?

Om barnet bajsar fungerar byxan som ett skydd. Vi rekommenderar därför babysimbadbyxor utan plasthölje, den ska sitta åt runt benen och magen. Vi har sådana till försäljning simhallen och de finns även att köpa vid kursstart. Det finns flera olika varianter av babysimbyxor att köpa i de flesta barnbutiker, det viktiga är att byxan ska klara av att hålla tätt om barnet bajsar och inte fyllas med luft som de plastigare sorterna kan göra. När barnet blir blöjfri kan vanliga badkläder användas.

Är ni anslutna till Simskoleförbundet för Baby och Barn?

Ja. Läs mer på deras hemsida.

Vad är säkrare 3?
En organisation som kommit till för att förebygga drunkning. Läs mer på deras hemsida. 

Måste man dyka?

Nej, det måste man inte. Man kan gå på babysim utan att dyka med sitt barn. Förutom dyk erbjuder vi vattenvaneövningar inbyggd i sånger, vattenlekar och självräddningsövningar. Babysim är ett bra sätt att få ditt barn att tycka om vatten, med eller utan dyk. Ditt barns början på sin resa mot simkunnighet.

Kan man träna på att dyka hemma i badkaret?

Nej, det är något vi starkt avråder. Det är trångt och begränsat utrymme vilket ger fel dykteknik. Vi rekommenderar att en utbildad babysiminstruktör gör första dyket i bassäng med en lugn miljö och bra utrymme. Men lek gärna i vattnet med barnet.

Hur länge kan barnet gå på babysim?

Länge! Aktiviten byter bara namn och utvecklas i takt med att barnet blir äldre och skickligare i vattnet. Vi har baby och småbarnssimskola, sk.minisim, upp till 6 år. Sedan har vi grupper på Aquarena Hällåsen för barn över 6 år. Dessa grupper riktar sig mot att fortsätta träna simtekniken och träna andra vattenaktiviteter med inriktning livräddning och alternativ simsport.